• +381 (0)24 41 505 16
  • Ulica: Sunce br.6, 24300 Bačka Topola

Štancovanje je proces korišćenja alata za sečenje materijala male čvrstoće kao što su guma, vlakna, folija, tkanina, papir, talasaste vlaknaste ploče, karton, plastika, lepljive trake osetljive na pritisak, pena i lim. Sečenje pene je efikasan način za proizvodnju predmeta od pene prilagođene veličine u velikim količinama za različite industrije. Materijal koji koristite može uticati na vrstu sečiva koja će vam trebati. Štancovanje pene je odličan način da prilagodite vaša pakovanja, promotivne materijale i druge artikle. Osim što je veoma isplativa, ova tehnika vam omogućava prilagođavanje najvišeg kvaliteta. Idealan je za masovnu proizvodnju kao i za pojedinačne poslove. SSA Pana radi sa EPDM gumom (koja je samolepljiva), PE sunđerom (koja se može lepiti toplotnim lepkom ili dvostranom trakom) i PUR penom (koja zahteva toplotno zaptivanje).

Štancovanje kao jedna od mogućnosti obrade sunđerastih tehničkih pena, u proizvodnom pogonu proizvođača sunđera SSA Pana Foamtec doo iz Bačke Topole.

Šta je štancovanje?

Štancovanje je proizvodni proces koji seče ili buši materijale pomoću oblikovanog alata koji se naziva matrica. Matrica se sastoji od dve metalne ploče i hidrauličnog cilindra između njih. Spoljašnja strana matrice je ugravirana sa oblikom za sečenje, kao i rupama u koje se mogu montirati drugi alati za specijalne funkcije kao što su štampanje ili utiskivanje.

Štancovanje je alat dizajniran za sečenje materijala sa velikom preciznošću. Koristi mnoge alate kao što su udarci, noževi ili laser koji se mogu koristiti u proizvodnji vašeg proizvoda. Glavni razlog za korišćenje štancovanja je proizvodnja beskrajnog toka identičnih komponenti po niskoj ceni, bez ikakvih sekundarnih radnih operacija.

Presa za štancovanje radi na isti način kao i svaka druga mehanička presa. To je u suštini samo verzija makaza sa izuzetnom snagom gde umesto sečiva postoje oštre igle koje se nazivaju „udarci“ koje zajedno drže dve ploče koje se zovu „matrice“ koje se rastavljaju kada se mašina aktivira. Ovo nam omogućava da kreiramo oblike u materijalima koristeći ili oštre igle ili sečiva pričvršćena vertikalno na njih (da bismo napravili perforirane rupe), ili horizontalno (da bismo napravili rezove).

Materijal koji će biti isečen prolazi kroz jedinicu za sečenje na valjkastoj traci. Kako ulazi u područje rezanja, materijal se usisavanjem uvlači u donji deo matrice. Čelični rezni element zatim pritiska poleđinu lima kako bi ga držao na mestu dok hidraulična komora vrši pritisak na obe strane kalupa kroz pokretni klip. Ova akcija izaziva toplotu trenja koja seče ili izbija male delove odjednom dok se svi delovi ne odvoje od ostatka materijala.

Materijal će se kretati kroz matricu (koja je fiksni deo) dok se udarac kreće gore-dole (gura/izvlači iz njega). Oblik će biti utisnut u drugi list materijala koji mora biti ispod njega. Ako je potrebna samo jedna operacija za pravljenje oblika, onda nema potrebe za dodatnim alatima, ali ako su potrebne dve (ili više) operacija, one će se izvršiti promenom alata u skladu sa tim.

Fotografija za tekst o procesu sečenja mekanih materijala procesom štancovanja na sajtu ssapanafoamtec.com.

Kako mašina za štancovanje radi?

Sama mašina za presovanje počinje sa stacionarnim donjim blokom zvanim podloga koji sadrži tačke za montažu za glave matrice i sklop menjača motora koji se pomera gore-dole na osnovu hidrauličkog pritiska. Nakon toga dolazi gornja ram jedinica koja sadrži puteve (horizontalne šipke koje podržavaju gornju matricu) i vođicu (vertikalna šipka koja kontroliše visinu udaraca). Nakon toga dolazi hidraulični pogon koji se okreće električnim ili vazdušnim motorom. Preko hidrauličke pumpe prenosi snagu spolja ka unutra. Sledeće po redu je mehanizam za zaključavanje za promenu glave matrice sa brzim otpuštanjem, nakon čega sledi test postolje za proveru kvaliteta.

Fotografija nove štanc KIS CUT mašine, SSA Pana Foamtec doo.

Važno je imati odgovarajuće alate za štancovanje, jer to može promeniti kvalitet gotovih proizvoda. Mnoge kompanije koriste univerzalni alat koji ima grube ivice koje mogu uticati na kvalitet gotovih proizvoda, ali postoje neke kompanije koje nude posebno dizajnirane alate za specifične poslove koji će u velikoj meri smanjiti ove probleme. Ovakvi specijalno dizajnirani alati su omogućeni korišćenjem CAD/CAM tehnologije u proizvodnji što daje veliku fleksibilnost kompanijama za štancovanje da bi proširile svoje usluge za specifične zahteve.

Fotografija mašine za štancovanje u firmi iz Bačke Topole, SSA Pana Foamtec doo i fotografije pakovanja od PE i PUR pene za pakovanje i transport različitih osetljivih predmeta.

Koje su prednosti štancovanja?

Sečenje se može koristiti za proizvodnju mnogo različitih oblika, dizajna i veličina za više industrija, uključujući automobilsku, tekstilnu, elektronsku, medicinsku, kućne aparate i pakovanje hrane i igračaka između ostalog. Štancovani proizvodi imaju visok vizuelni izgled sa čistim linijama koje stvaraju estetsku privlačnost. Sečenje je isplativ metod koji se može koristiti za kreiranje velike količine proizvoda u isto vreme.

Prednost štancovanja uključuje:

  • proizvodnju beskonačnog niza identičnih delova
  • eliminisanje sekundarnih radnih operacija
  • uštede na materijalu

Rezanje pene pomoću kalupa može se obaviti korišćenjem reciklirane pene ili nove pene. Materijal je takođe dostupan u različitim debljinama u zavisnosti od potrebe. Mašine za sečenje su najlakši način za postizanje pouzdanih rezultata, posebno za duže serije proizvoda ili veći broj prilagođenih artikala.

SSA Pana može da se pohvali da se sa klijentima do najsitnijih detalja dogovara oko završnog proizvoda. Za sve informacije i dogovor oko štancovanja vam stojimo na raspolaganju! Pozovite nas i uverite se u stručnost našeg tima!

SSA Pana proizvodni pogon Štanc mašine

Proizvodni pogon kompanije SSA Pane je bogatiji za dve nove štanc mašine. Štanc mašina "Atom" se koristi za štancanje artikala u konturnim oblicima i ima pritisak od 60 tona. Reč je o veoma naprednoj tehnologiji. Kis cut štanc mašina je posebna mašina koja štanca bezbroj artikala na samolepljivoj traci, a ne pojedinačne artikle kao na prethodnim štanc mašinama.

  • Svi modeli
  • Štanc mašina "Atom"
  • Kis cut štanc mašina