• +381 (0)24 41 505 16
  • Ulica: Sunce br.6, 24300 Bačka Topola

Špaltovanje je efikasan, ali često zanemaren metod sečenja i preoblikovanja pene. To je neophodna tehnika kada radite sa debljim penastim materijalima ili kada kreirate složene oblike.

Šta je špaltovanje?

Špaltovanje je proces u kome se pena, poput poliuretanske pene, seče na dva ili više tanjih slojeva. Ova tehnika se decenijama koristi u proizvodnji nameštaja i posteljine za kreiranje željenih oblika, veličina i debljina. Sposobnost špaltovanja pene daje proizvođačima isplativ način da prilagode svoju ponudu proizvoda uz istovremeno održavanje niskih troškova proizvodnje.

Za uspešno špaltovanje pene, proizvođači moraju da koriste specijalizovane mašine koje su posebno dizajnirane za ovu svrhu. Ove mašine koriste toplotu da omekšaju materijal pre nego što ga mehanički odvoje u tanke slojeve. Za mekše pene poput poliuretana i memorijske pene, toplota koju generišu ove mašine može da se kreće od 50˚C do 150˚C.

Špaltovanje u SSA Pani

Naše mašine za špaltovanje su savršen izbor ako su tačnost i efikasnost vaši glavni prioriteti. Naše mašine koriste naprednu tehnologiju za sečenje sirovog materijala u obliku listova na bilo koju potrebnu debljinu. Ovo nam omogućava jedinstvena mašina za ljuštenje koja radi koristeći sečivo koje seče duž dužine materijala na neverovatno preciznoj dubini za savršeno ujednačenu završnu obradu.

Mašina za špaltovanje je takođe omogućavaju izuzetnu raznovrsnost, omogućavajući vam da sa lakoćom sečemo materijale različitih veličina. To ga čini idealnim za proizvodne linije koje zahtevaju velike količine listova pene tačne debljine. Pored toga, naše mašine su veoma izdržljive i robusne, što ih čini idealnim za dugotrajnu upotrebu u industrijskim okruženjima.

U našoj kompaniji shvatamo da je kontrola kvaliteta neophodna za kreiranje vrhunskih proizvoda koji ispunjavaju očekivanja kupaca.

Špaltovanje kao jedna od mogućnosti obrade sunđerastih pena, u proizvodnom pogonu proizvođača sunđera SSA Pana Foamtec doo iz Bačke Topole.

Horizontalno šplatovanje pločastih pena u panelima

Proces špaltovanja pene na manje panele poznat je kao horizontalno špaltovanje. Ovaj način proizvodnje pene je jedan od najefikasnijih načina za proizvodnju visokokvalitetnih, konzistentnih ploča pene. Pruža odličan način za proizvodnju preciznih oblika i veličina koji se mogu koristiti u širokom spektru aplikacija, uključujući tapaciranje i pakovanje.

Horizontalno sečenje uključuje upotrebu posebne mašine koja vrši jak pritisak na materijal, stvarajući dva tanja komada od jednog velikog komada. Ovaj proces značajno smanjuje otpad jer obezbeđuje potpunu iskorišćenost svih raspoloživih materijala. Precizna veličina, oblik mogu se postići sa svakim rezom napravljenim uz minimalan napor zbog automatizovane prirode ovog procesa. Štaviše, upotreba specijalizovanih noževa garantuje da nema oštećenja ili gubitka tokom rada.

Kontinuirano špaltovanje blokova koji su lepljeni za proizvodnju rolni

Špaltovanje blokova pene za proizvodnju rolni može biti težak i naporan proces. Kontinuirano špaltovanje zalepljenih blokova za stvaranje rolni je dugotrajan zadatak koji zahteva preciznost i veštinu. Proizvođači penastih rolni sve više traže načine da ubrzaju proces i učine svoje proizvodne linije efikasnijim.

Dostupan je niz alata koji mogu brzo, precizno i sa minimalnim otpadom špaltovati blokove pene. To uključuje specijalizovane testere, noževe, sečiva, pa čak i laserski vođene mašine dizajnirane posebno za ovaj zadatak. Svaki alat ima svoje prednosti u pogledu brzine, tačnosti, uštede i bezbednosti. Proizvođači treba da uzmu u obzir sve ove faktore kada biraju pravi metod za njihovu konkretnu primenu.

Dostupna debljina od 1 mm, u zavisnosti od materijala

Pene su dostupne u različitim gustinama i debljinama u zavisnosti od predviđene primene. Na primer, pene veće gustine imaju tendenciju da budu deblje i pružaju više amortizacije od pena manje gustine. Meke pene mogu početi od 1 mm debljine, dok tvrđe varijante mogu imati debljinu od 10 do 20 mm za robusnije primene kao što su obloge ili izolacija.