• +381 (0)24 41 505 16
 • Ulica: Sunce br.6, 24300 Bačka Topola

Poliuretanska pena je najsvestranija grupa plastike

Oni su inovativni i izdržljivi, moderni i sigurni. Koriste se za proizvodnju bezbroj proizvoda koji čine naše živote udobnim i ekološki prihvatljivijim.

Između ostalog poliuretani se koriste za proizvodnju visoko-otpornih sedišta od pene, čvrstih izolacionih panela od PU pene, izdržljivih elastomernih točkova i guma (pokretne stepenice, kolica za kupovinu, liftovi i točkovi za skejtbord itd.), električnih jedinjenja za posuđe, visoko-efikasnih lepkova, površinskih premaza i zaptivne mase, sintetičkih vlakana (npr. Spandeks), podloga za tepihe, delova od tvrde plastike (npr. za elektronske instrumente), kondoma i creva.

Najpoželjnije svojstvo poliuretana

Jedno od najpoželjnijih svojstava poliuretana je sposobnost da se pretvore u penu. Prosto rečeno poliuretanska pena nastaje reakcijom poliola i diizocijanata, oba proizvoda dobijena iz sirove nafte. Niz aditiva je potreban za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda od PU ili PUR pene, zavisno od toga za šta će se pena koristiti.

SSA Pana Foamtec doo - grafički prikaz poliuretanskih pena i oblasti njihovog korišćenja u odnosu na gustinu i krutost pene.

Pene mogu biti „zatvorenih ćelija“, gde većina originalnih mehurića ili ćelija ostaje netaknuta ili „otvorenih ćelija“, gde su mehurići razbijeni, ali su im ivice dovoljno čvrste da zadrže oblik. Pene sa otvorenom ćelijom su meke i omogućavaju strujanje vazduha, tako da su udobne pa se koriste u jastucima ili madracima za sedišta. Krute ćelije se koriste kao toplotna izolacija, na primer u frižiderima. Mikroćelijske pene su čvrsti elastomerni materijali koji se koriste za oblaganje volana automobila ili potplata cipela. Poliuretan može da se koristi za:

 • izolaciju frižidera i zamrzivača
 • izolaciju zgrada
 • zvučnu izolaciju
 • jastuke za nameštaj i dušeke
 • auto delove
 • premaze
 • lepkove
 • valjke i gume
 • ploče od kompozitnog drveta
 • đonove cipela
 • sportsku odeću itd.

Istorija
Prve poliuretane su napravili 1937. godine Otto Bajer i njegovi saradnici u kompaniji IG Farben u Leverkusenu, u Nemačkoj. Novi polimeri imali su neke prednosti u odnosu na postojeću plastiku. U početku se proizvodnja fokusirala na proizvodnju vlakana i mekanih pena, a poliuretani su primenjivani u ograničenom obimu za oblaganje aviona tokom Drugog svetskog rata.

Istorija i razvoj poliuretanske pene

Poliuretanska pena je sintetički materijal koji postoji više od sedamdeset godina. Prvi put je razvijen kasnih 1930-ih kao način da se bombarderi i avioni izoluju od hladnoće. Poliuretanska pena je vrsta izolacije koja se sastoji od malih ćelija koje su ispunjene gasom. Ove ćelije stvaraju hermetički zaptivač koji pomaže da se toplota zadrži unutra ili van, u zavisnosti od potreba situacije.

Takođe je među prvim primenama poliuretanska pena korišćena i kao usporivač plamena u letelicama. Utvrđeno je da kada se koristi na ovaj način predstavlja hemijsku barijeru između zapaljenog goriva i metalnih delova aviona. Ovo se takođe naziva toplotna izolacija koja sprečava prolazak toplote kroz materijal.

Poliuretanska pena se takođe koristi za izolaciju i industrijskih i stambenih aplikacija. To je zato što formira izdržljiv, fleksibilan materijal koji može podneti širok raspon temperatura. Pored toga, utvrđeno je da je izolacija od poliuretanske pene otporna čak i na buđ.

Šta čini PU penu?

PU pena je sintetički polimer sastavljen od poliuretana. To je lagana pena zatvorenih ćelija koja se često koristi kao izolacioni materijal. PU pena se može proizvoditi u različitim gustinama i bojama, što je čini popularnim izborom za mnoge primene. Najčešće sirovine koje se koriste u proizvodnji PU pene su polioli i diizocijanati. Polioli su hemikalije koje sadrže ugljenik i vodonik. Obično se prave od polietilen glikola, polimera koji se često koristi u proizvodnji drugih vrsta penastih proizvoda. Diizocijanati su supstance koje mogu da reaguju i formiraju poliuretan. PU pena je napravljena da zadovolji specifične industrijske standarde.

PU pene su napravljene od šest glavnih komponenti: poliola, diizocijanata, agenasa za duvanje, surfaktanata, katalizatora i punila. Polioli su najveća komponenta i pružaju većinu karakteristika pene. Oni se mešaju sa diizocijanatom, agensom za duvanje i katalizatorom da bi se stvorila tečna smeša koja se zove prepolimer. Ovo se zatim ubrizgava u kalup i ostavlja da reaguje. Sredstvo za duvanje stvara mehuriće u predpolimeru koji se šire i spajaju u penu. Surfaktanti pomažu u stabilizaciji mehurića i sprečavaju ih od kolapsa.

Proizvodnja poliuretanske pene

Proces proizvodnje poliuretanske pene može se podeliti u dva glavna koraka: proizvodnja poliuretanske pene i proizvodnja izolacionih ploča. U prvom koraku, poliuretanska pena se proizvodi iz dve tečnosti: diizocijanata i poliola. Ove tečnosti se mešaju zajedno, a zatim se ubrizgavaju u kalup, gde će reagovati i formirati penu. U drugom koraku se proizvode izolacione ploče. Poliuretanska pena se iseče na male komade, a zatim zalepi na izabranu površinu. Ovo stvara ploču koja se može koristiti kao izolacija u zidovima, plafonima ili podovima.

Tokom polimernog penjenja cilj je da se kontroliše rast i širenje polimera tako da se stvori željena struktura pene. Postoji mnogo različitih načina da se to postigne, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Jedna uobičajena metoda je upotreba gasa kao što je ugljen-dioksid (CO2) za stvaranje mehurića u polimeru. Ovaj pristup ima nekoliko prednosti:

 • gas se može ubrizgati u različitim fazama procesa da bi se kontrolisala konačna struktura pene
 • gas se može koristiti za stvaranje pora u peni, što može poboljšati njena izolaciona svojstva
 • gas ne reaguje sa polimerom, tako da neće promeniti svojstva pene

Druga metoda je da se polimer otopi, a zatim ubrizga u gas. Kada se gas ohladi, on se skuplja i stvara prostor između molekula, što uzrokuje širenje polimera.

Poliuretanska pena proizvođača SSA Pana Foamtec doo iz Bačke Topole.

Gde se koristi poliuretanska pena?

Poliuretanska pena je svestran materijal koji ima različite namene. Može se koristiti kao izolacija u kućama i zgradama, kao podloga za nameštaj i dušeke, kao i kao zaptivač ili lepak.

PU pena je napravljena od dve komponente: poliola i diizocijanata. Kada se ove dve komponente pomešaju, reaguju i formiraju poliuretansku penu. Poliol može biti napravljen od različitih hemikalija i ima različite osobine u zavisnosti od vrste materijala od kojeg je napravljen. Mešavina ove dve hemikalije formira gel kada reaguje jedna sa drugom. Ovaj gel se zatim utiskuje u kalup pre nego što se stvrdne. Poliuretanska pena je veoma jak i fleksibilan materijal.

Ona takođe ima primenu u mnogim industrijskim granama, kao što je proizvodnja auto delova i uređaja. Poliuretanska pena se takođe koristi kao ekološki prihvatljiva zamena za tradicionalne izolacione materijale, kao što je izolacija od fiberglasa u građevinarstvu.

PU pena se posebnu primenu nalazi u automobilskoj industriji. Koristi se kao izolacioni materijal u delovima automobila, kao što su unutrašnje bočne ploče, štitnici od sunca i instrument table. Poliuretanska pena se takođe koristi za izolaciju motornih prostora i rezervoara za gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

120+

Vrsta pene

6000+

Različitih proizvoda

11+

Oblasti korišćenja

5000+

Zadovoljnih klijenata

Naši partneri Dugotrajna i poverljiva partnerstva